Super sendvič

DSCN8574

Menu ve stylu „chleba s něčím“ pravděpodobně nenavnadí svým názvem ničí chuťové buňky. Takové jídlo však nemusí být vůbec nudné, naopak si můžete připravit krásné barevné sendviče plné chutí. Sama si je chystám většinou na odpolední svačinu, ale občas také na rychlý oběd nebo večeři. Na sendvičích je úžasné, že si je můžete zabalit a vzít s sebou do práce nebo na cestu.

Ve svých sendvičích mám ráda čerstvou zeleninu a něco pikantního, co jim dodá šmrnc. Naprostým „the best of“ je u nás doma opečený toust potřený česnekem s avokádem, rajčetem, solí, pepřem a citronovou šťávou, o kterém jsem vám už psala zde. Některým to možná stále připadá jako šílenost, ale věřte mi, je to ta největší lahůdka široko daleko. Jednou, když jsme si na tomto sendviči doma pochutnávali s Peťou, pronesl něco jako „To je ale žrádlo!“. Hned jsem se ho ptala, po čem by sáhl, kdybych před něj postavila jeho oblíbenou čerstvou kaiserku s máslem, sýrem a šunkou a tento avokádový toust. Údajně by volil toust a vůbec se tomu nedivím.

Mým dalším oblíbencem je tak trochu vyšší level avokádového toustu, kterému říkám „super sendvič“. Před pár lety jsem jedla avokádový sendvič se zeleninovou pastou v Londýně od Pret a Manger a moc mi chutnal. Tak jsem si jej zamilovala, že jsem se jej naučila dělat sama. U nás si tyto super sendviče připravujeme tradičně jako svačinu na výlety. Několikrát jsme se o svačinu rozdělili s kamarády a všichni si pochutnali. Jedná se o kombinaci hummusu, ajvaru, rukoly a avokáda. Pro ty, co ajvar neznají, se jedná o lehce pikantní zeleninovou pastu z paprik, lilků a dalších druhů zeleniny. Ajvar koupíte ve většině supermarketů. Pokud na něj nenarazíte, hledejte alespoň podobnou zeleninovou pastu (např. SABA od Hamé) nebo si udělejte domácí pastu z pečených paprik a rajského protlaku.

Ingredience (na 4 porce):
4 housky nebo 8 plátků chleba
1 avokádo
150 g hummusu
4 lžíce ajvaru/pasty z pečených paprik
4 hrsti rukoly/polníčku
sůl, pepř

Postup:
Nejraději používám při přípravě špaldovou kaiserku nebo ovesnou placku. Můžete však zvolit jakoukoliv housku či bagetu, nebo dva plátky oblíbeného chleba. Jeden díl pečiva namažte hummusem, poklaďte plátky avokáda (ochuťte jej solí a pepřem), navrstvěte lístečky polníčku nebo rukoly a přiklopte druhým dílem, který nejprve potřete ajvarem. Ti, co nemají rádi rukolu, mohou zvolit polníček nebo baby špenát, mě ale v sendviči chutná nejvíce právě nahořklá rukola, která má navíc ze všech listových salátů nejvyšší obsah vitamínů. Jestli housku zabalíte pečlivě do potravinové folie, vydrží vám v lednici až dva dny.

hhotovo

DSCN8578

TIP: Při výběru pečiva na tousty, sendviče a obložené chlebíčky upřednostňujte žitné, špaldové a ovesné výrobky. Pečivo z těchto obilnin je zdravější, výživnější a pro tělo lépe stravitelné. Pro holky je také důležité, že se z nich oproti pšeničnému pečivu mimo jiné méně tloustne. Nezapomeňte si také ke svačině vždy naservírovat i pořádnou porci čerstvé zeleniny, která vám dodá potřebnou hydrataci, vlákninu, vitamíny a minerály.