Když se řekne zimní desert, co se vám vybaví? U mě je to jablečný koláč s voňavou směsí koření. Miluji sladké a baví mě vymýšlet zdravější alternativy, proto jsem vám připravila recept na klasický apple pie ve verzi ze špaldové mouky a rostlinného tuku.
Při přípravě je důležité pečlivě připravit těsto a předpéct korpus. Pokud se budete držet mých pokynů, úspěch je zaručen. Zásadní je také použít správný druh jablek, čímž docílíte žádoucí konzistence náplně. Pro tento druh koláče se hodí pevná a nakyslá jablka. Vhodnými odrůdami jsou například Granny Smith, Pink lady nebo Jonagold.
Ingredience
Na korpus:
400 g hladké špaldové mouky
150 g vychlazeného Alsanu (+ kousek na vymazání formy)
70 ml vody
Špetka soli
Na potření těsta:
1 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce vody
1 lžíce třtinového cukru
Na posypku:
2 lžíce mletých ořechů
1 lžíce třtinového cukru
Na náplň:
1 kg očištěných jablek (4 – 5 větších jablek)
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce bramborového škrobu
šťáva z jednoho citronu
1 lžička skořice
½ lžičky sušeného zázvoru
½ lžičky mletého hřebíčku
½ lžičky kardamomu
¼ lžičky vanilkového prášku (nebo ½ dřeně z vanilkového lusku)
pár lžic vody
Postup:
Začněte přípravou křehkého těsta, které je potřeba nechat odpočívat cca 2 hodiny v lednici. Jestli máte robot nebo food procesor, připravte těsto pomocí nich, je to nejefektivnější způsob. Těsto však zvládnete zpracovat i ručně.
Pokud budete těsto připravovat v některém z elektrických pomocníků, jednoduše do něj vložte mouku, sůl, tuk nakrájený na kostky a postupně přilévejte vodu. Až z těsta vznikne drobenka, která má tendenci lepit se dohromady, máte hotovo. Při ručním zpracování postupujte stejně, avšak tuk nakrájejte na co nejmenší kousky a s těstem pracujte rychle, aby se tuk pod teplem vašich rukou neroztopil. Základem úspěchu u tohoto těsta je nepřepracovat jej! Kousky másla nebo žmolky mouky v těstě nejsou v tomto případě závadou, naopak jsou žádoucí. Hotové těsto lehce vytvarujte do šišky či koule a uložte v mikrotenovém sáčku nebo potravinové folii do zadní části lednice nejlépe alespoň na 2 hodiny.
Mezi tím si připravte jablečnou náplň u které je důležité, aby byla před nanesením na korpus zcela vychladlá. Ovoce oloupejte, zbavte jadřinců, nakrájejte na tenké plátky a vložce do hrnce. Přidejte všechny ostatní ingredience a na mírném ohni velmi krátce prohřejte jen tak, aby se všechna jablka obalila ve směsi koření. Hrnec odstraňte z plotny a jablka nechte vychladnout.
Odležené těsto vyválejte mezi dvěma kusy pečícího papíru na placku o šířce cca 0,5 cm. Pomocí jednoho kusu papíru těsto přeneste do vymazané formy. Nejlepší je použít formu s volným dnem, díky kterému hotový koláč z formy snadno vyndáte. Pomocí papíru a prstů vytvarujte korpus. Dejte si záležet na krajích, které se vyplatí pečlivě upěchovat. Jestli vám bude těsto někde prosvítat, přidejte kousek těsta, které vám zbylo po zarovnání okrajů. Dno korpusu před pečením několikrát propíchněte vidličkou. Korpus předpékejte po dobu 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Můžete jej před vložením do trouby vyložit pečícím papírem, který zatížíte suchými luštěninami, aby se při předpékáním nevzdouvalo dno, ale není to nutné.
Během pečení si připravte směs na potírání smícháním škrobu, vody a třtinového cukru. Ihned jak vyjmete předpečený korpus z trouby, tak okraje i dno lehce naimpregnujte pomocí mašlovačky připravenou směsí. Díky tomuto kroku se korpus nepromáčí při dalším pečení šťávou z náplně, která se bude při pečení uvolňovat. Před nanesením jablečné náplně ještě smíchejte suroviny na posypku a naneste ji na korpus. Tato suchá směs vytvoří další ochrannou bariéru mezi korpusem a náplní a váš korpus tak bude hezky pevný a celý koláč bude při krájení lépe držet tvar. Na posypku přidejte vychladlou jablečnou směs a do korpusu ji pečlivě zarovnejte pomocí lžíce nebo stěrky tak, abyste zaplnili všechna volná místa a vzduchové bubliny.
Zbytek těsta vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku (tenčí než na korpus) a nakrájejte tenké pásky, ze kterých vytvořte na koláči mřížku. Jestli si netroufáte na mřížku, můžete z těsta vykrájet libovolné tvary a vyskládat je na koláč tak, aby se dotýkaly kraji. Hodí se např. hvězdičky nebo kytičky. Hotovou mřížku potřete zbytkem tekuté směsi, kterou jste impregnovali korpus po upečení a koláč pečte na 160°C asi 45 minut nebo déle dokud nezačne povrch zlátnout.
TIP: Pokud se nechcete pouštět do experimentů s veganským koláčem, použijte v receptu obyčejnou hladkou pšeničnou mouku, máslo a místo směsi na potření rozšlehané vejce.