Ještě, když jsem byla malá, mohlo mi být tak 12, sledovala jsem v televizi pořad „Dvě dámy při těle“. Byl to britský pořad o vaření, jímž provázely dvě paní, které vařily různě, jen ne zdravě. Jejich nejoblíbenější ingredience při vaření byly máslo, sádlo, smetana a pořádný flák masa. V jednom díle připravovaly krémovou pórkovou polévku, kterou servírovaly studenou s nočkem zakysané smetany na povrchu. Když jsem tento díl sledovala, polévka mě hned zaujala a vzhledem k tomu, že jsem v té době neměla internet (vlastně ani počítač), kde bych si recept mohla zpětně najít, běžela jsem rychle pro papír a tužku. Díky za to, že jsem si stihla recept opsat.
Poprvé jsem polévku vařila přesně dle původního receptu. Byla dobrá, ale studená nám doma moc nešmakovala. Příště jsme ji jedli tedy teplou a s dalšími pokusy přibývaly nové úpravy. Za ta léta jsem si recept od „tlustých“ dam přetvořila dle svého. Jsem těmto paním nesmírně vděčná za to, že mi poskytly návod na přípravu krémových polévek. Díky nim jsem se je naučila vařit z různých druhů zeleniny avšak vždy ve zdravé variantě bez zahuštění moukou a bez smetany na zjemnění. Dnes vám přináším mou oblíbenou variaci na tento recept, a to na brokolicový krém.
Ingredience (na 4 porce):
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
4 stroužky česneku
200 g brambor (asi 4 menší brambory)
1 brokolice
1 l vody nebo zeleninového vývaru
Sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kousky, nemusíte si na tom dávat příliš záležet, protože celou polévku nakonec rozmixujete. Tři stroužky česneku nakrájejte na hrubší plátky a čtvrtý stroužek nechte stranou. Cibuli a nakrájený česnek nechte zesklovatět v hrnci na olivovém oleji spolu s brambory (oloupanými a nakrájenými na kostičky). Brambory restujte v hrnci na oleji asi 5 minut, nebo dokud se nezačnou připalovat, poté je zalijte vodou nebo vývarem a přidejte nakrájený košťál brokolice. Dále směs osolte, opepřete a doplňte muškátovým oříškem. Základ polévky vařte asi 10 minut nebo do změknutí brambor. Nasypte do hrnce růžičky brokolice a vařte dalších 3 – 5 minut do změknutí brokolice. Nakonec chybí už jen prolisovaný stroužek česneku a celou polévku rozmixovat.
Tip:
Podle tohoto receptu lze připravit další druhy krémových polévek. Vyměňte brokolici například za pórek, hrášek, dýni, cuketu, špenát, medvědí česnek, květák nebo zkuste kombinaci více druhů zeleniny. Všechny tyto polévky jsou dobře zamrazitelné, můžete si je tedy udělat ve větším množství a zamrazit. Návod na mrazení polévek naleznete zde. Pokud v receptu vynecháte na závěr česnek, použijete minimum soli a pepře, získáte výživnou polévku vhodnou i pro malé děti.
A jaká je vaše oblíbená krémová polévka?
Výborně:-) to jsem moc ráda. Je vždy velmi hezké číst, že se Vám naše rady a recepty osvědčily
🙂