Přes léto mě těšilo, že si mohu připravovat různé zásoby na zimu. Napěchovala jsem si mrazák jahodami, malinami, borůvkami, ostružinami, nektarinkami a švestkami. Vyráběla jsem tuny rajčatového suga, pesta z medvědího česneku a mrazila jsem chilli papričky. Teď když se blíží zima, jsou už zdroje omezené a nedá se toho tolik vymýšlet. Mám ráda v záloze nějaké rychlovky pro chvíle, kdy není čas na přípravu jídel, a tak jsem přemýšlela co připravit v tomto období.
U nás doma se snažíme jíst, co nejméně pečiva a tak pořád vymýšlíme, co na snídani či svačinu. Napadlo mě tedy udělat domácí granolu, kterou si můžeme vzít sebou do práce, kde ji jen zalijeme mlékem nebo jogurtem. Jedná se vlastně o müsli zapečené s olejem a sladidlem. Moje granola nebosahuje žádný rafinovaný cukr a je přirozeně bezlepková. Má vysoký podíl vlákniny, díky čemuž má příznivé účinky na zažívání, minerálů a vitamínů. Díky velkému podílu oříšků a semínek do těla dostanete i pořádnou dávku kvalitních rostlinných bílkovin.
Do granoly můžete dát, co máte rádi nebo co máte zrovna doma. Já jsem připravila verzi s oříšky, semínky, medem a voňavým kořením. Jedná se o variabilní recept a můžete si jej upravit podle sebe. Zásadní je pouze poměr vloček – oříšků a semínek – oleje – medu nebo sirupu. Já jsem použila směs různých vloček (obyčejné, s klíčky a jáhlové), směs oříšků (vlašské, mandle, kešu, para) a semínek (slunečnicová, dýňová a konopná).
Ingredience (na 1 kg granoly):
500 g vloček
500 g směsi ořechů a semínek
100 g kokosového oleje
150 g medu/javorového sirupu
2 lžičky skořice
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička kardamomu
½ lžičky mletého zázvoru
Postup:
Kokosový olej na mírném ohni rozpustíme společně s medem či javorovým sirupem a přidáme všechno koření a důkladně promícháme. Ovesné vločky nasypeme do mísy a promícháme s tekutou směsí. Poté přimícháme ještě ořechy a semínka. Připravenou granulo přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve střední části předehřáté trouby na 140 °C 45 minut. Každých 10 minut ji promíchejte. Po upečení jej nechte úplně vychladnout a přendejte do vzduchotěsné nádoby a spotřebujte ji nejlépe do 30 dní. Granolu podávejte s mlékem, jogurtem či hustým ovocným smoothie nebo pyré. Může si ji také ještě dochutit oblíbeným sirupem, například javorovým.
TIP: Do granoly si můžete také přidat sušené ovoce, jako jsou brusinky, rozinky, višně, třešně, borůvky, rybíz, jablka, meruňky, moruše a další. Směs ovoce přidejte do mysli až po upečení.
1 Komentář